Demelza Tjon

Demelza Tjon

Demelza Tjon is geboren en getogen in Rotterdam en woont sinds 2012 op het prachtige Bonaire.

Als pedagoog heeft Demelza in het verleden op Bonaire gewerkt binnen het onderwijs en de zorg. Hier heeft zij de afgelopen jaren op verschillende vlakken werkervaring opgedaan en is zij veel in contact gekomen met de lokale jeugd, hun ouders en het bedrijfsleven.

Haar eerste baan op Bonaire begon in 2012  bij de SGB waar zij ook haar collega Mina Girigori heeft leren kennen. Als zorgcoördinator en docent heeft zij les mogen geven aan de LWOO en MBO studenten. Daarnaast heeft zij tijdens haar werk enorm veel geleerd van de cultuur en de gewoontes van de jongeren. Naast de SGB heeft zij ook kennis en ervaring opgedaan bij ROA CN. In deze setting kwamen Demelza en Mina elkaar weer tegen. Bij ROA CN kwam zij in aanraking met het bedrijfsleven. Hier werd ook veel gesproken over de behoeften van bedrijven en de doelen die ondernemers hebben.

Demelza is in juli 2016 gestart met Stagebureau Bonaire. Met Stagebureau Bonaire creëert zij een win-win situatie voor zowel de bedrijven als de studenten. Om de ideale student af te leveren bij een bedrijf bedacht zij een integratie workshop. Bij deze workshop krijgen de studenten een tour op het eiland en tijdens deze tour leren zij wat het betekent om te integreren binnen de Bonairiaanse cultuur. Tot nu toe zijn de bedrijven waar de studenten geplaatst worden razend enthousiast over de workshop omdat de studenten zich snel weten aan te passen binnen het bedrijf en het eiland.

In 2017 heeft Demelza haar Master Practitioner Neuro Linguïstisch Programmeren behaald. De kennis die zij tijdens deze opleiding heeft opgedaan gebruikt zij ook tijdens haar workshops die zij biedt aan de studenten.

Naast Stagebureau Bonaire is zij secretaris van de Stichting Unidat pa ensenañsa. Deze stichting staat voor eenheid binnen het onderwijs. De stichting organiseert speciaal ontworpen bijeenkomsten waarbij onderwijsprofessionals worden geprikkeld om aan de hand van verschillende zelf gekozen thema’s met elkaar in gesprek te gaan. Door gebruik te maken van de aanwezige expertise en kennis op Bonaire kunnen uitdagingen efficiënter worden aangegaan en inspireren onderwijsprofessionals elkaar om samen tot een oplossing te komen aangepast op de situatie van Bonaire.

Met de integratie cursus hoopt zij dat mensen op een leuke manier kennismaken met het eiland Bonaire en daarnaast hun integratie proces zo soepel mogelijk zal verlopen.